Sabtu, 9 April 2011

Dinar Negeri Perak

IPOH, 28 Feb – Kerajaan Negeri Perak hari ini melancarkan Dinar Emas dan Dirham Perak, khusus untuk simpanan dan pelaburan.

Menteri Besar Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir berkata dinar dan dirham itu mempunyai kandungan 99.9 peratus emas dan perak iaitu bersamaan emas 24 karat.

Beliau berkata dinar dan dirham berkenaan lebih berkualiti jika dibandingkan dengan produk pertama yang dihasilkan tokoh ilmuwan Islam Abdul Malik ibn Marwan pada tahun 75 hijrah iaitu 1,357 tahun lalu yang mengandungi 97 peratus kandungan bahan.

“Tetapi ini (dinar dan dirham) bukanlah berbentuk mata wang tetapi sebagai instrumen baru sebagai simpanan dan pelaburan,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Dinar Emas dan Dirham Perak di sini hari ini.

Dr Zambry berkata pengeluaran dinar dan dirham berkenaan yang telah dibincangkan sejak tahun 2005, dikeluarkan Goldnet International Sdn Bhd (Goldnet), sebuah syarikat usahasama dengan Perbadanan Kemajuan Negeri Perak (PKNP).

Katanya, sebagai permulaan sebanyak 1,000 keping dinar emas dan dirham perak telah dicetak dan akan dipasarkan melalui Yayasan Pembangunan Ekonomi Islam (Yapeim) dan Nusantara Bullion Exchange (Nubex Sdn Bhd).

Ia membabitkan empat jenis instrumen iaitu setengah dinar emas seberat 2.125 gram dengan harga RM345, satu dinar emas seberat 4.25 gram pada harga RM690 dan dua dinar emas seberat 8.5 gram pada harga RM1,380 manakala set dirham perak dijual pada harga RM260.

Pada muka hadapan instrumen itu dicetak dengan lambang kerajaan negeri Perak manakala di bahagian belakang pula terdapat cetakan yang serupa dengan mata wan yang dihasilkan pada zaman Khalifah Abdul Malik ibn Marwan.

Majlis itu dimeriahkan dengan persembahan nasyid kumpulan Rabbani dan penyanyi antarabangsa Maher Zain. – Bernama

4 ulasan:

 1. salam kepada semua peminat pelaburan emas.. sesiapa berminat menjadi dealer/pengedar syarikat emas dengan modal minimum rm1000 sahaja.. kadar komisen yg tinggi iaitu rm 15/g untuk emas 999.. contohnya ada berjaya menjual 200g emas.. komisen yang saudara/saudari terima rm 3000.
  kami juga menjual product bar,dinnar,perak.. berminat layari
  http://goldsilverresources.blogspot.com
  call 0134594686
  facebook add Hanif Miz

  BalasPadam
 2. Ulasan ini telah dialihkan keluar oleh pengarang.

  BalasPadam
 3. Efa bam bam...

  Bam bam bam bam bam

  BalasPadam